Pitosukat käytössä kotona

23.11.20

Iäkäs äitini oli lonkkaproteesileikkauksessa monen vuoden kipujen ja vaikean liikkumisen jälkeen. Äidin mukaan kivut jäivät leikkauspöydälle ja kävelyharjoitukset alettiin heti rollaattorin avulla. Sairaalassa äiti sai jalkoihinsa uudenlaiset verkkomaiset jarrusukat, Pitosukat ja halusi ne ehdottomasti myös kotiin. Liikkuminen sisätiloissa ja etenkin asennon vaihto sängyssä on nyt paljon helpompaa kuin ennen. 

Kotona äiti tarvitsee apua pukeutumisessa. Aamuisin vaihdetaan päivävaatteet ja iltaisin yövaatteet. Jalassa äidillä on villasukat. On puhtaan valkeat villaiset yösukat ja monenkirjavat päiväsukat. Yösukkien päällä on nyt verkkomaiset Pitosukat. Jalat pysyvät lämpimänä, mutta nyt yöt ovat helpompia ja turvallisempia.  Jo sairaalassa äiti oppi ponnistamaan terveellä jalalla sängyssä ja asennonvaihto onnistui, kun sukan päälle oli laitettu Pitosukka. Asennon vaihtaminen sängyssä on äidille ollut vaikeaa, ”ruho ei meinaa siirtyä” (äidin sanoin) kun sukka vaan lipsuu lakanaa vasten. Mutta kun sukan päällä on Pitosukka, saa pienemmälläkin voimalla vaihdettua asentoa ja ponnistettua ylöspäin.

Yöllä äidillä on sängyn vieressä vessatuoli ja nyt hän pääsee siirtymään siihen itse yöllä. Tuoli asetetaan aina samalle paikalle vuoteen viereen. Kun jalassa on Pitosukat, niin äiti sanoo siirtymisen vessatuoliin tuntuvan turvalliselta, jalka ottaa tuntuman lattiaan. Sänkyyn takaisin meno ja nukkuma-asennon löytyminen onnistuvat eikä ulkopuolista apua tarvitse kutsua. Onnistuisi varmaan vessaan menokin yöllä, mutta on päätetty jatkaa vielä vessatuolin käyttöä.

 

Päivällä äidillä on kotona villasukkien päällä verkkomaiset Pitosukat ja niillä liikkuminen kotona ja köpöttely vessaan onnistuu hyvin. Rollaattori on käytössä koko ajan. Välillä jalkaan autetaan sisäkengät, mutta niitä äiti ei halua pitää jalassa koko päivää.

Nuori, terve ja vahva ihminen ei varmaan pitosukkaa tarvitse, mutta kun voimat ovat jo vähenneet, niin Pitosukka antaa lisäapua kotona pärjäämiseen. Aika monella meistä on liikaa painoa, ja varsinkin jos ”perä painaa”, niin Pitosukka helpottaa asennon vaihtoa sängyssä. Hiostavia aamutossuja tai sisäkenkiä ei tarvitse pitää jalassa koko päivää, kun Pitosukkia pidetään villasukkien päällä.

 

Contact us