Aloittavista startup-yrityksistä vain joka viides jää henkiin. Kahdeksan vuotta sitten perustetulla joensuulaisella CareCare Oy:llä oli myös oma kuolemanlaaksonsa, mutta nyt yritystä tuupovaaralaisen teollisuusneuvoksen Heikki Nevalaisen kanssa pääomistava Anneli Muona, 63, uskoo jo koronan jälkeiseen tulevaisuuteen. Kansainvälistyminen on seuraava askel. Ensin Muona katsoi terveydenhuollon innovaatioihin panostavan Tanskan markkinoihin, mutta niihin on helpompi päästä eteläisestä Ruotsista ja Göteborgin seudun jakelijan kautta.
– Ensi syksyn messujen kautta yritämme löytää sopivan yhteistyökumppanin. Tavoitteenamme on lähivuosina moninkertaistaa liikevaihtomme, sillä tuotteemme ovat globaalistikin melko uniikkeja.
CareCare valmistaa liukastumista ehkäiseviä Pitosukkia kuiviin ja kosteisiin sisätiloihin. Pitosukilla ehkäistään liukastumisia ja vähennetään hoitajien tarvetta potilaiden omatoimisuuden lisääntyessä.
– Asiakkainamme ovat kaikki Suomen yliopistolliset keskussairaalat ja tukku muita sairaaloita ja terveydenhuollon toimijoita. Käytännössä isoista puuttuu vain Siun sote, harmittelee Anneli Muona. Muun muassa Ylä-Savon kaatumisten ehkäisyryhmä käytti viime vuoden hankintarahansa juuri Pitosukkiin Ylä-Savon sotelle. Eipä ihme, sillä yhden vanhuksen lonkkamurtuman hoito maksaa vähintään 20 000 euroa. – Pitosukkia käyttävät potilaat pystyvät itse parantamaan asentoaan vuoteessa ja rohkaistuvat käymään vessassakin itsenäisesti. Sairaalan putipuhtaat lattiat kun ovat varsin liukkaat. Näin hoitajilta vapautuu aikaa esim. kotiutusten ja enemmän aikaa vaativien potilaiden hoitoon. Yhden potilaan viisi vuorokautta kestävän sairaalaperiodin aikana hoitajat säästävät jopa kahdeksan tuntia käyttämällä tuotteitamme, Muona lupaa. Yksi hankaluus on siinä, että pitosukkiin ei saa yrityksen nimeä. Siksi CareCaren tunnettuus on huonoa jopa sukkia käyttävien hoitajien keskuudessa.
Muona kantaa huolta pienistä paikallisista hoiva-, hoito- ja terapiapalveluiden tuottajista.
– Jos uusien hyvinvointialueiden valtuustot eivät ole hereillä, voi edessä olla kylmää kyytiä ja paljon konkursseja. Suomessa on nyt vanhaa panostusta julkiseen palvelutuotantoon. Vasta sitten, jos sen resurssit eivät riitä, palvelut ostetaan yksityisiltä ja tälläkin sektorilla Pihlajalinnan kaltaisilta mammuteilta. Onko meidänkään maakunnassamme järkevää työpaikkojen ja verotulojen kannalta, jos terapiapalvelutkin hoidetaan etänä Helsingistä?
– Hyvinvointialueilla hankintatoimi on itsenäinen ja pystyy halvimman sijasta muodostaa hankintakilpailutuksen kriteerit myös omaa maakuntaa hyödyntäen.
Pitosukkien ohella yrityksen päätuotteet ovat Kitkanauha sekä potilaan siirtelyä helpottava ja varsinkin röntgenliikelaitosten suosima Siirtokalvo. Anneli Muonan taustalla on sairaanhoito- ja terveydenhuolto-oppilaitoksissa yli 30 vuoden opettajuus erityisesti potilaan siirtelyssä.
– Palautteessa tulee paljon kiitosta. Minun olisi pitänyt nähdä viestijän äidin onnellinen ilme, kun hän pystyi pitämään polvia koukussa. Ja kuinka muistisairas vanhus itku silmässä painotti kotisairaanhoitajalle, ettei tämä veisi Pitosukkia pois, kun kerrankin turvallisuuden tunne lisääntyi hänen pystyessä varaamaan jalkoihinsa.
Sairaaloissa on ennenkin käytetty jarrusukkia, mutta ne eivät enää parin pesukerran jälkeen estä kunnolla liukastumisia. Pitosukka puolestaan ikääntyy hitaammin, jos sen muistaa pestä 40 asteen konepesussa ja vetämisen sijasta rullata jalkaan nailonsukan tai lentosukan kaltaisesti.
Startup-yritysten huono karma johtuu usein rahan ja liiketoimintaosaamisen puutteesta.
– Aloittavan yrityksen pitää löytää ihmisiä, jotka uskovat yrittäjyyteen ja jotka ovat valmiita laittamaan rahaa epävarmaan sijoitukseen. Kun me voitimme aikoinaan Start Me Up -liikeideakilpailun, yrittäjä Kim Väisänen bongasi meidät ja uskoi ideaamme. Muiden enkelisijoittajien tarjoukset olivat riittämättömiä emmekä ilman Kimin kuusinumeroista pääomasijoitusta olisi onnistuneet, Muona kiittelee.
Hän on tällä hetkellä poikansa Mikko Muonan, 32, ohella ainoa työntekijä, mutta CareCare toki työllistää paljon alihankkijoidensa riveissä.
CareCare teki viime kesäkuussa päättyneellä tilikaudellaan parhaan liikevaihtonsa 295 000 euroa ja voittoakin 67 000 euroa. Pandemia näkyy kuitenkin seuraavassa tuloksessa, sillä leikkauspotilaiden jono kasvaa ja sairaaloiden työllistämät koronapotilaat makaavat sängyssä liikkumatta.
Anneli Muona syntyi Kiteellä, opiskeli Jyväskylässä ja muutti sieltä miehensä toiveiden mukaisesti paremmille metsästysmaille Ilomantsiin. Sitten perhe siirtyi parempaan työympäristöön Joensuuhun, jossa Muonat ovat asuneet jo 35 vuotta.
CareCare Oy sai alkunsa Karelia ammattikorkeakoulussa. Teollinen muotoilija Heikki Koivurova oli kysynyt kokeneelta sairaanhoitajalta, mikä on akuutein puute potilaan hoidossa. Tämä oli toivonut liukastumista ehkäisevää innovaatiota, sillä potilaan noustessa vuoteesta lattialle seisomaan, jalat alkavat helposti levitä. Hankkeen vetäjä Heikki Immonen ehdotti Muonalle kumppanuutta tuotesuunnittelijan kanssa. Suostuttelun jälkeen tekstiilitaiteilija Aino Lampio lähti mukaan ja yritys siirtyi vuonna 2014 Tiedepuiston yrityshautomon asiakkaaksi Timo Ruohion ohjaukseen.
Muona ja Lampio kartoittivat alihankintayrityksiä esittelemällä itsensä ”kahdeksi nuoreksi mieheksi Itä-Suomesta”.
– Kun olimme tuolloin kumpikin jo yli 55-vuotiaita naisia, joilla uskottavuus teknologia-alalla ei ole kaikkein korkeinta, tämänkaltainen huumori vapautti tunnelmaa. Tehdasvierailuita varjosti Krimin sota, Venäjän-kauppa laahusti ja yritykset joutuivat etsimään uusia avauksia. Se saattoi olla meille eduksi. Onneksi alihankkijat löytyivät läheltä, kuten Amcor Flexiples, MuoviSola ja Vesuto.
Vuodet 2016-18 olivat silti vaikeita. Muonakin joutui hetkeksi palaamaan opetustehtäviin ammattikorkeaan ja Lampio luopui osasta osakkeitaan.
Uuden pitosukkatuotteen lanseeraus tapahtui Heinävaaran muovilaaksossa toimivat Oy All-Plast Ab:n ja Timo Vuorisalon avulla. Samaan hetkeen tapahtui myös Kim Väisäsen siirtyminen sivuun.
– Taisin olla takiainen hänen takalistossaan, kun jouduin opettelemaan liiketoimintaa häneltä kyselemällä ja lainaakin pyydellen. Kun viimeisestä rahoituksesta neuvoteltiin, Kim oli lähdössä maailmanympärimatkalle. Hän sanoi: “Anneli, perhe odottaa tuolla ulkona taksissa minuakin reissuille. Pärjäätkö nyt varmasti?”. Lupasin pärjätä ja maksaa hänelle kaikki lainat joskus takaisin. Vielä sitä vähän on jäljellä, mutta kaikki hoidetaan, Muona hymyilee.
Väisäsen tilalle löytyi uusia pohjoiskarjalaisia sijoittajia, kuten Heikki Nevalainen, Matti Jokiniemi, Markku Timonen ja Antti Heliövaara.
– He toivat suuren määrän kokemusta ja osaamista. Myös hallitukseen noussut Valiolta eläköitynyt tuotantopäällikkö Kari Ruotsalainen on todellinen aarre.
– Kimin ja Heikin henkinen tuki on ollut minulle ensiarvoista. He ovat huonollakin hetkellä valaneet uskoa. Kun on vaikeaa, näkyy valoa tunnelin päässä, mutta pitää myös muistaa, että kun menee hyvin, pitää varoa, ettei se ole täysillä törmäävä juna.
Anneli Muona
Syntyisin Kiteeltä. 63 vuotta. Puoliso ja kolme täysi-ikäistä lasta, Lauri, Mikko ja Laura. Yksi lapsenlapsi (Lauran Lumi-tytär).
Omien sanojensa mukaan kuperkeikkamaisteri ja peräteippi eli Jyväskylästä valmistunut liikuntatieteiden maisteri ja fysioterapeutti.
Yli 30 vuotta opettajana, ollut myös yrittäjänä fysikaalisissa hoitolaitoksissa Jyväskylässä ja Ilomantsissa. Omistaa CareCare Oy:stä yli kolmanneksen.
Heikki Arppi – Karjalainen 10.3.22
Monipuoliset jarrusukat, Pitosukat, on helppo tilata verkkokaupasta postilaatikkoosi toimitettuna. Kerromme halutessasi lisää Pitosukista. Ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi soittamalla numeroon 050 511 2779.