Liukuestematto on yleisin liukuesteratkaisu märkätiloihin, mutta voiko Suihkusäärystin tarjota paremman pidon? Liukuestematot peittävät vain tietyn alueen ja ovat työläät pitää puhtaina, kun taas jalkaan puettava Suihkusäärystin tuo pidon koko tilaan ja on helpompi pitää hygieenisenä. Tulisiko tämän ajatuksen pohjalta tarkastella liukastumisen ehkäisyä kokonaan uudesta näkökulmasta?

Märkätilaan liukuestematto vai Suihkusäärystin?
Vuosittain noin 2 500–4 000 potilasta joutuu erikoissairaanhoidon vuodeosastolle liukastumistapaturmien vuoksi. Vuonna 2022 liukastumistapaturmat aiheuttivat yhteensä 3 558 hoitojaksoa ja 19 873 avokäyntiä erikoissairaanhoidossa (THL 2023). Iän myötä vakavien vammojen riski kasvaa, ja kaatumiset ovatkin Suomen ikääntyneen väestön merkittävin turvallisuusriski (Sisäministeriö 2023). Tämän vuoksi liukastumisten ehkäisy on tärkeää kotona ja kodin ulkopuolella.
Erityisesti suihkutiloissa, saunatiloissa ja ammeissa liikkuminen voi olla huonolla tavalla kitkatonta. Kasaantunut vesi ja pesuaineet tekevät lattiapinnoista liukkaita, ja vaaratilanteita voi syntyä yllättäen. Poikkeuksellisen riskialttiita ovat vieraat suihkutilat ja uima-altaat, joissa totuttua liukkaampi pinta voi tulla yllätyksenä.

Liukuestematot ovat usein käytetty ratkaisu liukastumisen ehkäisyyn märkätiloissa. Niitä käytetään usein liukastumisen kannalta riskialttiissa paikoissa – esimerkiksi uimahallien pukukopeissa. Kodeissa ja sairaaloissa taas suihkumatto on usein käytetty ratkaisu liukastumisen ehkäisyssä. Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta liukas lattia jää osittain paljaaksi ja näiden osien päällä kävellään märin jaloin.
Liukastumisen ehkäisyn jättäminen pelkkien liukuestemattojen varaan ei välttämättä sovi kaikkien märkätiloissa liikkuvien tarpeisiin. Erityisesti hankalasti liikkuvilla voi olla suurikin tarve kokonaisvaltaisemmille liukastumisen ehkäisyn ratkaisuille.
Miksi Suihkusäärystin on parempi kuin liukuestematto?
Suihkusäärystin on suunniteltu hankalasti liikkuvien ja hoitoa tarvitsevien henkilöiden toiveita silmällä pitäen. ”Parempi pito märkätiloihin varpaiden pesusta tinkimättä” oli ydinajatus Suihkusäärystimen tuotekehitystyössä. Avoimen rakenteensa takia varpaiden peseminen on helppoa eikä pidosta tarvitse tinkiä.
Hoitotyössä käytettävien suihkumattojen ja painavien liukuestemattojen puhtaanapito on kallista ja työlästä. Suihkusäärystimien peseminen on vaivatonta. käytön jälkeen voit pestä ne 60 asteessa miedolla pesuaineella. Helppohoitoisuus onkin yksi Suihkusäärystimien suurimmista eduista, kun niitä verrataan liukuestemattoihin.

Liukuestemattoihin verrattuna Suihkusäärystimet ovat kevyempi, laajemman suojan tarjoava ja helpommin puhtaana pidettävä ratkaisun liukastumisen ehkäisyyn. Ne sopivat sairaala-, koti-, ja kodin ulkopuoliseen käyttöön (esimerkiksi uimahalleihin). Pienen kokonsa vuoksi ne sujahtavat näppärästi myös matkalaukkuun.
Vaihda liukuestematot tehokkaampaan ja helppohoitoisempaan ratkaisuun. Tutustu Suihkusäärystimeen!
Yhteenveto
Suihkusäärystin tarjoaa liukuestemattoihin verrattuna laajemman ja hygieenisemmän suojan märkätiloissa liikkumiseen. Se on kevyt, helppo puhdistaa ja käytännöllinen ratkaisu niin kotiin kuin hoitolaitoksiin. Kun tavoitteena on turvallisempi ja vaivattomampi arki ilman liukastumisia, Suihkusäärystin on varteenotettava vaihtoehto perinteisille liukuestematoille.
Lähteet
THL (2023). Ilmastonmuutos ja liukastumiset – kuinka voimme ehkäistä tapaturmia? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Haettu 24.2.2025 osoitteesta:
https://blogi.thl.fi/ilmastonmuutos-ja-liukastumiset-kuinka-voimme-ehkaista-tapaturmia/
Sisäministeriö (2023). Ikääntyneiden asumisen turvallisuuden kehittäminen. Sisäinen turvallisuus. Haettu 24.2.2025 osoitteesta: https://sisainenturvallisuus.fi/ikaantyneiden-asumisen-turvallisuuden-parantaminen
Tilaa
Tilaa Suihkusäärystimet (Yritysasiakas)
Tilaa Suihkusäärystimet (Kuluttaja-asiakas)